Koncert v kolejích

Pavel Polák

15 března, 2022

Je to jedna podzimní vzpomínka. Byl už večer, padla tma, která ale ještě nebyla hustočerná, protože krušnohorské mraky prosvětloval měsíc. Babí léto už bylo minulostí, v kamnech hořel první podzimní oheň a člověku bylo dobře v teplé dece na posteli.

Z okna vagonu jsem se díval na kolejiště, zarostlé trávou, na které nad ránem – říkal jsem si – bude dost možná první jinovatka. Byl klid a ticho. Ne takové to děsivé ticho kdesi na opuštěném místě, ale spíš takovéto načechrané ticho, ve kterém se nádherně odpočívá. Je to přesně to ticho, kterého má nádraží v Kovářské zatím stále na rozdávání. A je to ten klid, kvůli kterému mi je tady tak dobře.

Užíval jsem ten večer, myšlenky se samovolně rozbíhaly a pak nevracely, pozornost se rozostřovala. Lampička byla zhasnutá, neměl jsem chuť číst, jen jsem se díval z okna. Hluboce jsem odpočíval, což se ne vždycky podaří.

A pak to najednou začalo. První hluboký táhlý tón odkudsi. Ten trochu, pravda, vyděsil, protože přišel znenadání. A potom druhý, také táhlý, ale o něco výš položený. Tak takhle halekají krušnohorští jeleni, když na ně přijde říje. Bylo rázem po tichu, ale to vůbec nevadilo. Fascinovaně jsem seděl a poslouchal to mocné troubení, které přicházelo ani nevím odkud. Snad ze všech stran. Vím, že než jsem usnul, tak byli jeleni pro tuto noc se svým koncertem hotoví. Usínal jsem do téhož ticha, kterým tato noc začínala.

Nebyl jsem tím jelením halasem vůbec překvapený. Už dříve jsem velmi brzy nad ránem, kdy jsem vykukoval z vagonu, vídal v dálce laně a jeleny, jak hopkají mezi pražci přes koleje. Člověk by si myslel, že když se někam rozvalí se svými civilizačními vymoženostmi, tak mu jde příroda z cesty. Je to blbost, já vím. Ostatně nádraží v Kovářské je důkazem toho, že příroda neustupuje, ale že si naopak bere zpět, co bývalo jenom její. A to je dobře. Protože pak se tady jeleni se svým doprovodem rozhodně necítí nepatřičně, ale spíš jako domací.

Kdybyste se někdy na ránem prošli po nádraží, najdete v trávě jejich čerstvě prošlapané cestičky. A kdybyste je nenašli, tak se o jelení přítomnosti přesvědčíte zaručeně v době odcházejícího léta. Určitě vám vyseknou nějaký pěkný koncert.